2019. június. 30. 12:58

Tarlóbontás okosan
A tarlók biológiai bontása javítja a talajszerkezetet és növeli annak tápanyagtartalmát.

A növénytermesztés 100 évvel ezelőtt egy biológiai körforgás volt. A terményt betakarították, a szármaradványok a területen maradtak és az istállótrágyát a területekre kihordták és bedolgozták. A szerves trágya rendszeres használatával és a tarlómaradványok elbontásával biztosították a talaj biológiai életképességét, a talaj szerves anyagának, humusztartalmának szintentartását. Istállótrágyázás ma már alig van és a szármaradványok lebomlása is lassúvá vált. Így a talaj biológiai aktivitása csökken, a talajbaktériumok elpusztulnak, a szármaradványok lassan bomlanak le és csökken a talaj humusztartalma. A humusztartalom csökkenésével csökken a talaj vízmegtartó képessége, porossá, szerkezet nélkülivé válik, szárazságban mélyebben kiszárad, nem tartja meg vizet, erős csapadék esetén iszapolódik, majd keménnyé szikkad.

A szármaradványok lebontása létkérdéssé vált a talaj humusztartalmának megőrzésében. A szármaradványok kezelése során az Amalgerol magas szerves olajtartalma miatt óriási határfelületen terül szét a szármaradványokon, nagy életteret biztosítva a lebontó baktériumoknak. Ezeken az olajos határfelületeken, ahol van oxigén, nedvesség és tápanyag a lebontó baktériumok szaporodásnak indulnak. Az Amalgerol könnyen felvehető széntartalma pedig azonnali, gyorsan hasznosuló tápanyagot is biztosít a talajbaktériumok számára, így a lebontó baktériumok a szármaradványokon gyors szaporodásnak indulnak.

Németországi kísérletek során, 2014 és 2017 között, évente 3 l/ha Amalgerol dózissal kezelve a szármaradványokat, a kezelt terület humusztartalma 15 %-kal nőtt a kezeletlen területekhez képest. A Brunoi egyetem kísérletei során bebizonyosodott, hogy az Amalgerol kezelés több, mint duplájára, 110 %-kal emeli a talaj korhasztó baktériumainak számát a kezelt területen.

A szármaradványok lebontásának elősegítése bonyolult feladat. A tarlómaradványokra kijuttatott különböző cellulózbontó baktériumok a száraz nyár következtében elpusztulhatnak, ezért érdemes ezen baktérium készítmények kijuttatásakor 3 l/ha Amalgerolt kijuttatni hektáronként, a baktérium trágyával együtt és így nő a valószínűsége, hogy a lebontó baktériumok túlélik a száraz időszakot és szaporodásnak indulnak. Ha a tarlómaradványokat az Amalgerol 3 l/ha dózisával kezeljük, akkor a talajban lévő lebontó baktériumok felszaporodását segítjük elő. Az Amalgerol baktérium tápanyag, nem bomlik le a napsugárzás hatására és nem veszti el hatékonyságát a szárazság hatására sem.

Kalászos tarlók kezelésekor érdemes a tarlót hagyni kigyomosodni, majd a glifozáttal történő tarlókezelés permetlevébe 3 l/ha Amalgerolt adagolni. Elegendő a kezelt tarlót a kezelés után egy héttel meghántani. Így a glifozát már kifejtette a gyomirtó hatását és lejutott a gyökerekbe is és a lebontó baktériumok is kaptak Amalgerolt, amely elősegíti a tarlómaradványok lebontását. Az Amalgerol növényi olajtartalma segíti a glifozát gyomnövényekbe történő felszívódását is.