2019. május. 11. 09:47

A cukorrépa és az Amalgerol
A cukorrépa egyenetlen kelése problémát okoz a termelőknek. A megoldás az Amalgerol lehet.

Cukorrépa termesztők kedvenc technológiai eleme az Amalgerol. Az egyenetlen kelés következtében a kis kikelt növények különböző fejlettségűek. Ez megnehezíti a gyomirtások időzítését és problémát okozhat a betakarítás idejének helyes megválasztásában. Az Amalgerol használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. A cukorrépát termesztők körében régóta ismert, hogy az Amalgerollal kezelt állományok sokkal jobban tolerálják a nappali magasabb hőmérsékletet. A kezelt növények levélképzése sokkal intenzívebb, ennek következménye a betakarításkor tapasztalható digesszió (cukortartalom) emelkedés. Kísérleti eredmények alapján elmondható, hogy az Amalgerol kezelések hatására a répatestek tömege több mint 20 %-kal nőtt (23,4 %), míg a cukortartalom növekedése 6,6 % volt a kezeletlen növényekhez képest. A felvásárlási árat ez a növekedés jelentős mértékben meghatározza! Cukorrépában az Amalgerol dózisa 3 l/ha, melyet a gombaölő szeres kezelésekkel egy menetben érdemes kijuttatni a vegetációban két alkalommal. A gyenge növények megerősítésére használható az Amalgerol a cukorrépa 4-8 leveles állapotban, ekkor azonban gyomirtó szerekkel keverni nem lehet kijuttatáskor a készítményt.